Ce alimente ne pot imbunatatii viata !?

     Asa cum stiti prea bine , multi oameni din ziua de astazi nu tin cont de alimentatie.Cauzele sunt catastrofale tinand cont si de rata bolnavilor din zilele noastre.Prin intermediul acestui subiect voi incerca sa va dezvalui cateva alimente esentiale organismului nostru , scurt si la subiect.

    Cea mai importanta masa , asa cum stim este cea de dimineata , pentru a capata cat mai multa energie in restul zilei.  Prima masa din zi trebuie sa contina si carbohidrati si proteine , sa fie o masa complexa…Astfel ca vom vorbii cate ceva despre cereale, reprezentand baza omului sanatos.

                                            

                           Cerealele      

   Toata lumea cunoaste cel putin cateva dintre cereale: grau, porumb, orez, orz, ovaz, secara si alimentele care se fabrica din acestea, paine, faina, paste fainoase etc.

Pentru ca sunt bogate in glucide si sarace in grasimi, cerealele reprezinta combustibilul ideal pentru muschi. Atunci cand 55-60 % din energie provine din carbohidrati, rezervele de glicogen muscular sunt mentinute la capacitate maxima, in consecinta vom fi pregatiti pentru a face fata eforturilor sustinute.

        Fibrele alimentare care se gasesc in cereale previn constipatia si diverticulozele, care sunt asociate cu riscul de aparitie a cancerului de colon. De asemenea, ele au capacitatea de a reduce colesterolul si nivelul glicemiei, ceea ce contribuie decisiv ca controlul bolilor cardiovasculare si a diabetului. Produsele din cereale rafinate au de cele mai multe ori o mare parte din fibrele alimentare eliminate, in consecinta nu vom beneficia de efectele benefice ale acestora, deci este bine sa alegem produse de panificatie din cereale integrale.

       Cerealele sunt surse importnante de proteine; ele asigura aproximativ jumatate din necesarul de proteine al populatiei lumii. In tarile dezvoltate mai mult de 90% din cereale sunt utilizate ca hrana pentru animale. Desi nici una dintre cereale nu asigura toti aminoacizii esentiali, combinatia de cereale eventual si cu alte surse vegetale de proteine (cum ar fi mazarea si fasolea), poate constitui o sursa completa de proteine. Se indica sa consumam zilnic intre 6 si 11 portii de cereale. O „portie” poate insemna 1 felie de paine, 30 g de cereale pentru mic dejun, o ceasca de orez etc. Asadar nu este chiar atat de dificil sa ne asiguram cantitatea optima de cereale. Chiar si intr-un regim de slabire, consumul a 1-2 felii de paine nu reprezinta o tragedie, ba din contra, un beneficiu, in special daca alegem paine integrala.

                                                                  Tomate        
Previn: cancer, diabet. 

– au rol antioxidant , reduc cu pana la 25-30% riscul de a dezvolta tumori ale prostatei, cu conditia ca tomatele sa fie consumate cel putin de doua ori pe saptamana

 Sfat: fierberea tomatelor cu ulei ( de preferat ulei de masline) potenteaza efectele licopenului si absorbtia sa in organism.

   Ciuperci

     Previn:cancerul 

Datorita polizaharidelor pe care le contin, stimuleaza sistemul imunitar ducand la cresterea de globule albe in sange, ceea ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase. Pot de asemenea sa reduca pana la 50 % riscul de cancer de stomac si sa scada nivelul de estrogeni asociat cu tumorile hormono-dependente, cum ar fi in cancerul de san.
– sunt bogate in proteine si sarace in calorii
Sfat: pentru a profita de aceste proprietati ale ciupercilor este suficient sa consumati 100 grame pe zi.

                                                                  Mazare

    Mazarea este o leguma gustoasa, atat in stare proaspata, cat si uscata, dar si un aliment care furnizeaza multa energie organismului De la mazare se recolteaza pastaile, care contin boabele folosite ca atare sau conservate. Bogata in proteine, glucide, vitamine si saruri minerale, mai ales substante azotoase, este o leguma ieftina, usor de gatit si se prepara in multe feluri: supa, mancare, salate sau ca pateu, amestecata cu usturoi. Mazarea uscata este mai bogata in substante hranitoare decat cea proaspata.
Bogata in fibre, vitamina A, B3, B6, C, K, folati, fier, zinc, fosfor, mangan, magneziu, potasiu, proteine. ‘ Continutul de fibre o face utila in „curatareai intestinelor. Contine beta-caroten si luteina, benefice pentru sanatatea ochilor. ‘ Eficienta in anemie, datorita fierului. ‘ Combate oboseala, contribuie la intarirea sistemului imunitar.

                                             Bananele        

     

          Banana este una dintre cele mai vechi si mai cunoscute fructe din lume. Este delicioasa, nu are samburi si poate fi gasita in orice sezon. Coaja sa groasa este o excelenta protectie impotriva bacteriilor si a contaminarii.
Valorile pentru 100 g de fruct:

Proteine 1.2%

Minerale 0.8%

Fibre 0.4%

Carbohidrati 7.2%

Continut 70.1%

Grasimi 0.3%

Calciu 85 mg

Fosfor 50 mg

Fier 0.6 mg

Vitamina C 8 mg
     Banana constitue aproape o dieta echilibrata in combinatie cu laptele. Contine mult fier si  multe proteine, care au trei dintre cei mai importanti amino-acizi. Banana in combinatie cu laptele ofera toti nutrientii necesari corpului.Este cunoscuta ca oferind o digestie sanatoasa si creeaza un sentiment de intinerire. Bananele ajuta la retinerea calciului, fosforului si azotului.

         Banana trebuie sa fie coapta in intregime deoarece altfel poate fi greu de digerat. Bananele nu ar trebui tinute la frigider deoarece temperaturile joase previn coacerea lor. Bananele nu ar trebui mancate de cei care nu au un rinighi din cauza continutului mare de potasiu.

                        Vinul rosu


Previne: maladiile cardio-vasculare, boala Alzheimer

Datorita continutului sau bogat in polifenoli, vinul rosu (nu si cel alb) figureaza printre alimente bune pentru sanatate.
Resveratrolul in particular reduce formarea de placi de aterom care pot sa obstrueze vasele de sange.
In plus reveratrolul poate sa ajute la prevenirea riscului de boala Alzheimer.
Sfat: se prefera vinul rosu bio, pentru a evita pesticidele. Nu se consuma mai mult de un pahar pe zi.
                                     

                                                Lubenita 

Pepenele cu miez roșu este sărac în calorii: 30 calorii/100 g.
Ajută mult rinichii prin curățarea lor de nisip, nămol, etc..
Este un excelent diuretic.
Pepenele roșu este foarte bogat în citrulină, un aminoacid folosit de către organism pentru crearea unui alt aminoacid – arginina – folosit pentru eliminarea amoniacului din organism și pentru producerea de oxid nitric. Oxidul nitric nu numai că relaxează vasele de sânge, ducând la scăderea presiunii sângelui, ci este și component al medicamentului Viagra folosit pentru prevenirea disfuncțiilor erectile.
Este o sursă excelentă de vitamina C și o bună sursă de vitamina A, antioxidanți carotenoizi, licopen.
Acești antioxidanți puternici călătoresc prin corp, neutralizând radicalii liberi.
Este bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie. Este o bună sursă de vitamina B6, B1, magneziu și potasiu.

                Peste gras ( sardine, macrou, ton, somon)

Previne: cancer, boli cardio-vasculare, diabet zaharat, Alzheimer, imbatranirea
Este bogat in acizi grasi omega 3 – care sunt grasimi “inteligente” care joaca un rol crucial in functionarea creierului si a retinei. Omega 3 duce la scaderea nivelului sanguin de colesterol “rau:”( LDL-colesterol), regland ritmul cardiac si nivelul de glucoza, posedand virtuti antiinflamatorii care permit reducerea cu pana la 50% a riscului de dezvoltare a cancerului ( de san, colon, prostata, ovare). Somonul si tonul sunt bogati si in vitamina D- care este vitala organismului si amelioreaza rata de supravietuire a persoanelor atinse de cancer de san, scazand la jumatate riscul recidivei.
Un consum regulat va diminua cu 35 % riscul de boala Alzheimer, iar seleniul si vitamina B12 pe care le contin acesti pesti franeaza imbatranirea pielii.
Sfat: de 2 sau 3 ori pe saptamana.

                Fructele exotice( rodie, mango, kiwi, ananas)

Previn: cancerul, imbatranirea
Rodia are o activitate antioxidanta si antiinflamatoare contra cancerului de prostata: incetineste cresterea tumorii, diminua proliferarea si reduce riscul de recidiva. Mango este bogat in betacaroten responsabil de culoarea fructului si care este foarte bun pentru sanatatea pielii. Sunt bogate in vitamine si minerale in special kiwi care contin o mare cantitate de vitamina C si E. Sunt bune pentru tonus, vedere si imunitate. Ananasul n-a ars niciodata grasimile, dar faciliteaza digestia.
Sfat: unul pe zi!
                                          Alune, migdale, nuci


Previn: cancerul
Sunt foarte bogate in acizi omega 3, sunt benefice pentru creier, artere si inima. Ca urmare a mai multor studii efectuate s-a dovedit ca un pumn de nuci pe zi ar reduce cu aporximativ 30% riscul de boli cardio-vasculare. Aceste alimente ajuta si in acumularea depozitelor de seleniu care incetineste imbatranirea pielii. Sunt benefice sanatatii parului- este suficient sa va uitati la blana veveritelor. :)!

                                   

                                                  Usturoiul

Previne: cancer, boli cardio-vasculare, boli parazitare
Protejeaza impotriva substantelor cancerigene care se formeaza de exemplu pe carnea prea prajita si impiedica inmultirea metastazelor in sange, stomac, colon, esofag, prostata si san. Este un aliat al inimii pentru ca determina scaderea in sange a colesterolului si scade tensiunea. Bogat in seleniu stimuleaza sistemul imunitar. Previne indigestia si constipatia. Este de asemenea si antiseptic, antibacterian si diuretic. 

Sfat: gatit sau zdrobit in ulei ( de masline de preferinta), usturoiul este mai bine asimilat de catre organism.

                                        

                                                   Carnea de  pui

 Carnea de pui are un continut bogat in proteine.De asemenea carnea de pui este o buna sursa de vitamine:B6, B12, vitamina D, dar si de fier si zinc, esentiale pentru a mentine un corp sanatos. In comparatie cu alte tipuri de carne, cea de pui, fara piele,  are foarte putine grasimi si foarte multe substante benefice. Seleniul din carnea de pui este de o importanta fundamentala pentru sanatate, anti-imbatranire, fiind o componenta a mai multor cai metabolice majore, inclusiv metabolismul hormonului tiroidian, sisteme antioxidante de aparare si functia imunitara.

                                                 Carnea de porc

      Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine.
Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina .

       Negatita, carnea de porc poate fi purtatoare de paraziti sau boli latente. Servita dupa indepartarea partilor pline de grasime si gatita fara a fi prajita in ulei, carnea de porc are un continut scazut de grasimi; in sens opus, consumarea partilor pline de grasime reprezinta un factor de risc pentru nivelul de colesterol ca urmare a continutului bogat de grasimi saturate.

                                            Strugurii 

–  un consum de 1-1,5 kg de struguri pe zi inseamna sanatate curata. In compozitia strugurilor se regasesc numarate vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, ca si saruri minerale precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom. Datorita acestei compozitii bazate pe importante vitamine si minerale, strugurii sunt un aliment extreme de valoros. Un kg de struguri echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale, iar un litru de must cu 1,7 l de lapte de vaca, 0,6-0,7 kg de carne, 1 kg de peste, 0,3 kg de branza, 1,2 kg de cartofi, 0,5 kg paine, 3 kg de rosii si 5-8 oua. Analiza biochimica a sucului de struguri este asemanatoare cu a laptelui de mama.

                                         

                                          Piersicile    

           Piersicile au importante proprietăţi terapeutice deoarece au vitamina C şi provitamina A, dar şi vitaminele B3, B5 şi E. De asemenea, mai conţin fier, magneziu, fosfor, cupru, zinc, iod, potasiu şi seleniu, dar şi fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi. Aşadar, 100 de grame de piersici conţin:

40 de calorii,

87 de grame de apă,

1  gram de fibre,

8 grame de carbohidraţi,

160 mg de potasiu,

30 de mg de vitamina C,

0,5 mg de vitamina E,

100 micrograme de betacaroten,

16 mg de magneziu

7 mg de calciu.

     Asadar , concluzia este foarte simpla.Trebuie sa mancam sanatos!

About morenciu8

Sunt un om realist cu scopul de a va deschide mintea , de a va demonstra ca trebuie sa ne ingrijim mult mai mult decat o facem in acest moment.Sper sa va placa si sa invatati multe lucruri de aici , numai bine !

Posted on Decembrie 17, 2011, in Alimentatie. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: