Boli parazitare , paraziti intestinali

Bolile parazitare sunt provocate de unele specii de paraziţi, organisme care trăiesc temporar sau permanent pe corpul sau organismul altor vieţuitoare, hrănindu-se cu sângele sau cu hemolimfa acestora.
După localizarea agentului parazitar, distingem :

– Endoparazitoze

– Ectoparazitoze

1. Nosemoza –  este o boală de invazie a albinelor adulte, foarte răspândită, care evoluează cel mai adesea sub formă ascunsă (cronică), dar şi eruptivă, cu manifestări puternice. Ea apare mai frecvent la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, putând provoca depopularea familiilor de albine când acestea sunt rău întreţinute şi iernate necorespunzător. Acţiunea parazitului este favorizată de existenţa familiilor slabe, de culesul de nectar şi polen, de umezeală, de timpul nefavorabil etc.

    Contaminarea

–  se face pe cale bucală, prin consumul de apă sau hrană infestată. Boala se transmite prin miere, polen, faguri contaminaţi, prin furt, trântori şi inventar. Transmiterea bolii se face şi prin contact direct între matca infestată şi albinele care o îngrijesc, prin roirea familiilor bolnave de nosemoză sau prin practicarea stupăritului pastoral.

Simptome 

– in forma latentă de boală, manifestările sunt şterse şi de aceea se diferenţiază greu de albinele sănătoase.Familiile cu această formă se dezvoltă greu, prezintă mici pete de diaree pe rame şi stupi şi înregistrează o mortalitate sporită faţă de normal. Manifestările în forma acută de boală sunt mai pregnante. Astfel, familiile de albine bolnave de nosemoză au o activitate redusă primăvara sau după perioadele reci şi ploioase din timpul verii şi se depopulează cu toate că puietul este sănătos.

Când nosemoza este asociată cu diaree, este greu de delimitat cele două boli. Podişorul, pereţii stupului, fagurii şi obiectele din jurul stupului sunt acoperite cu jeturi de diaree.

2.Ambioza – este o endoparazitoză a albinelor adulte ce apare la sfârşitul iernii şi începutul primăverii, provocată de un protozoar parazit.

Contaminarea

–   se face pe cale bucală prin consumul hranei infestate şi a apei potabile din adăpător sau belţi (ape stătătoare) infestate prin dejecţiile albinelor bolnave. Chiştii pătrunşi în tubul digestiv germinează, apoi o parte pătrund în epiteliul intestinal, iar o altă parte înaintează spre tuburile Malpighi, unde-şi desfăşoară ciclul evolutiv şi acţiunea patogenă.

Simptomele

–   bolii nu sunt tipice, dar familiile de albine afectate în momentul deschiderii lor, emană un miros neplăcut. Albinele bolnave prezintă abdomenul mărit, diaree sub formă de jet, tremurături ale aripilor şi alte tulburări nervoase. Tuburile Malpighi sunt mai îngroşate decât cele normale şi se observă în structura acestora celule distruse complet sau cu leziuni de diferite grade.

 3.Acarioza – este tot o endoparazitoză a albinelor adulte, care se manifestă mai ales în a doua jumătate a iernii.

Contaminarea

–   se face prin albine hoaţe, trântori, mătci şi roiuri infestate. După împerechere, femela pătrunde în prima pereche de trahei toracice şi depune 10-20 de ouă. Oul se transformă în larvă, apoi în nimfă şi adult. Acarienii înţeapă pereţii traheali şi provoacă scurgerea hemolimfei, cu care se hrănesc. Uneori, acarienii mai pot fi întâlniţi şi în sacii aerieni din interiorul capului sau în cei din partea posterioară a corpului. Când numărul paraziţilor a crescut prea mult şi hrana nu este suficientă, femelele părăsesc albina bolnavă şi se fixează pe perişorii de pe toracele albinei, apoi se agaţă de o nouă albină şi vor intra repede în traheile acesteia, deoarece în mediul exterior, fără hrană, aceştia nu rezistă mai mult de 48 de ore.

Simptome

Albinele îşi pierd capacitatea de zbor, cad în faţa urdinişului unde se târăsc, abdomenul este dilatat, iar corpul prezintă tremurături. Aripile sunt depărtate şi mişcate dezordonat. La începutul îmbolnăvirii, traheile îşi păstrează structura şi elasticitatea aproape normale, iar la infestaţie masivă acestea din albe-sidefii devin mate, cretacee, galbene castanii şi apoi negre. în general, culoarea neagră a traheilor este suficientă pentru punerea diagnosticului.

4.Brauloza este o parazitoză a albinelor adulte şi, în special, a mătcilor

   Simptome

Albinele sunt neliniştite, iritate, au o activitate redusă şi puterea familiei scade treptat. Paraziţii se văd cu ochiul liber atât pe corpul albinelor cât şi pe cel al mătcilor.

5.Senotainioza – este o ectoparazitoză a albinelor adulte, destul de răspândită printre acestea.     

Simptome

Albinele culegătoare se debilitează, îşi pierd capacitatea de zbor şi familiile se depopulează rapid. Uneori, la albinele moarte se pot observa trepidaţii ale abdomenului, datorate mişcărilor pe care le fac larvele parazite din organismul lor în căutarea hranei. Diagnosticul se bazează pe semnele clinice şi pe examenul de laborator.

6.Triunghiulinoza –  este o boală de invazie a albinelor culegătoare produsă de larvele unei insecte.   

 Simptome

Albinele parazitate sunt neliniştite şi prezintă mişcări, spasmodice, se târăsc în faţa urdinişului şi încearcă să îndepărteze parazitul, după care mor.

 Cum să ne protejam copiii de bolile parazitare ?

Bolile determinate de diferiti paraziti ocupa un loc important în patologia întâlnita la copiii prescolari si scolari, explicându-se astfel atentia deosebita acordata masurilor de prevenire si combatere a acestora.

Cele mai frecvente boli parazitare întâlnite la copii sunt:

* Giardioza (determinata de Giardia lamblia)

– este cel mai comun agent al diareilor epidemice si endemice din intreaga lume.Protozoarul contamineaza lacurile, iazurile, chiar si cele curate.Majoritatea oamenilor se infesteaza prin consumul de apa contaminata, dar si prin transfer fecal –oral, de obicei intre copii, parteneri sexuali sau persoane care calatoresc.
* Ascaridioza (determinata de Ascaris lumbricoides)

– este o boală parazitară, comună omului și animalelor, produsă de viermele cilindric parazit Ascaris lumbricoides, cunoscut sub denumirea comună de limbric.

Dimensiunile viermelui sunt cuprinse între 15 și 35 cm (femelele sunt întotdeauna mai lungi).

* Oxiuroza (determinata de Enterobius vermicularis), la care se mai adauga, dar cu o incidenta mult mai scazuta, si alte parazitoze: toxoplasmoza, trichocefaloza, toxocaroza, himenolepidoza, hidadidoza, teniaza, etc.

–  sunt paraziti care traiesc in aparatul digestiv inferior al oamenilor si consuma continut intestinal, alimentele ingerate de om. Sunt frecventi peste tot in lume in special la scolari.
Oxiurile adulte sunt niste viermi mici, subtiri, cu un capat rotund, nu mai mari de 12.7 mm in lungime. Ouale au forma ovalara, pe o parte sunt plate, pe cealalta sunt convexe si se observa doar la microscop. Oxiurile se mai numesc „viermisori de sezut” sau viermi filiformi.

Raspândirea parazitilor se realizeaza prin chisturi (giardia) sau oua (ascaris) care, odata eliminate prin materiile fecale, ajung în mediul exterior (sol, fructe, legume, alimente neprotejate, etc.)

Omul se poate infesta prin intermediul mâinilor nespalate, a alimentelor contaminate sau de la alte persoane (în colectivitati si de la membri aceleasi familii), fiind posibila si autoinfestarea (oxiuroza).

Exista insa si paraziti care nu elimina oua sau chisturi în materiile fecale (toxoplasma, trichinela, toxocara, etc.) sau aparitia de oua în materiile fecale se face accidental. În aceasta situatie, se recomanda identificarea antigenelor parazitare sau/si a anticorpilor antiparazitari prin metode imunoenzimatice, cu sensibilitate si specificitate foarte ridicate.

Cum ne putem proteja de acesti inamici ?

* Folosirea de olite individuale si dezinfectia regulata a acestora si a toaletelor
* Masuri generale de igiena: curatenie, ventilatia încaperilor, îndepartarea zilnica a prafului de pe pardoseli si mobilier
* Dezinsectie eficienta (diferite insecte au rol în vehicularea formelor infectioase ale unor paraziti)
* Transportul, pastrarea si preparea alimentelor de catre personal controlat medical periodic si în conditii de stricta igiena
* Spalarea fructelor si zarzavaturilor (pe care se pot depune paraziti, chisturi, oua)
* Lenjeria de pat si de corp a copiilor va fi spalata prin fierbere si calcata
* Deoarece parazitozele digestive sunt considerate ca fiind bolile “mâinilor murdare”, trebuiesc depuse toate eforturile pentru însusirea de catre copii a unor deprinderi corecte de igiena: spalatul pe mâini înainte de masa, taierea regulata a unghiilor, etc.
* În combaterea parazitozelor din mediul rural, importante sunt igienizarea si amplasarea corecta a latrinelor
* Diagnosticarea celor parazitati si tratarea corecta a tuturor persoanelor infectate, simptomatice sau nu
* Cresterea rezistentei generale a copiilor printr-un regim rational de viata si de alimentatie

Reclame

About morenciu8

Sunt un om realist cu scopul de a va deschide mintea , de a va demonstra ca trebuie sa ne ingrijim mult mai mult decat o facem in acest moment.Sper sa va placa si sa invatati multe lucruri de aici , numai bine !

Posted on decembrie 17, 2011, in Boli Infectioase. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: